"Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan"
Pippi Langkous
Bij zorghoeve Wauw dit ben ik! kunnen kinderen tussen 10 en 18 jaar terecht die thuiszitten of dreigen thuis te komen te zitten.
Wij bieden rust, regelmaat, veiligheid, sociaal-emotionele begeleiding en ervaringsleren.
We passen ons aan, aan de individuele behoeften van het kind.
Ons doel is om het kind uiteindelijk weer terug te laten keren naar een vorm van onderwijs. We begeleiden het kind en zijn ouders en ontzorgen de school, om te voorkomen dat kinderen voortijdig schoolverlaters worden.
Wij bieden intensieve begeleiding in een vaste dagstructuur, in een rustige, groene en dierrijke omgeving.
Onze aanpak is zowel individueel als groepsgericht. Dit is maatwerk, zodat we goed kunnen inspelen op de persoonlijke behoeften en tempo van elk kind.
Wij starten het eerste deel van het traject altijd met individuele begeleiding zodat we een goed beeld krijgen van wat het kind nodig heeft.
Gedurende het hele traject werken we nauw samen met ouders, school en betrokken hulpverleners om ervoor te zorgen dat het kind de best mogelijke ondersteuning krijgt en zich kan ontwikkelen.
Tevens bieden wij ambulante begeleiding aan huis aan ouders en kind.
Ambulante begeleiding en opvoedondersteuning
Naast de specialistische begeleiding die wij op onze locatie bieden hebben we ook met het systeem van de jongeren te maken. Daarom bieden wij indien gewenst ook ambulante begeleiding thuis aan. Wij ondersteunen daarbij de ouders en het kind in hun eigen vertrouwde omgeving. Op die manier bieden we hulp in (lastige) situaties. Zo kunnen wij thuis zien wat het kind nodig heeft van de ouder en de ouder handvaten geven om de juiste benadering te vinden. Bijv s ‘ochtends met opstaan het kind zonder ruzie of druk kunnen motiveren om naar school te gaan.
Deze begeleiding wordt gegeven door jeugd en gezinsprofessionals met een BIG of SKJ registratie.
Systeemtherapie
Bij wauw dit ben ik bieden we ook systeemtherapie aan. Dit kan individueel aan het kind maar we betrekken ook graag het (hele) gezin erbij. Of het nu gaat om het verbeteren van communicatie, versterken van relaties, omgaan met veranderingen of het aanpakken van specifieke uitdagingen. Dit doen wij graag buiten (bij de paarden)
Deze therapie wordt gegeven door een systeemtherapeut (SKJ)
KInderen die thuiszitten of dreigen thuis te komen te zitten met onderstaande diagnose of problematiek:
- ASS
- ADHD/ADD
- HSP
- LVB
- Sociaal-emotionele hulpvraag
- Psychische klachten
- In afwachting van vervolgplek (wachtlijst)
Wij bieden kinderen bij Wauw dit ben ik! het volgende:
- Rust
- Regelmaat
- Veiligheid
- Maatwerk
- Contact met dieren
- Contact met andere kinderen
- Bewegend buiten leren
- Ervaringsleren
- Emotionele steun en aandacht
- Advies voor terugkeer naar school en overdracht naar een nieuwe school
- Schakel tussen kind, ouder, school en leerplichtambtenaar
Wij bieden de kinderen onder andere de volgende activiteiten bij Wauw dit ben ik!:
- Dierenverzorging
- Schilderen
- Tekenen
- Houtbewerking
- Muziek
- Sport en spel
- Rots en water
- Mindfulness
- Paardencoaching
- Wauw dit ben ik! cursus
- Werken in de kas
- Aanleggen van moestuin
- Knutselen
- Koken
- Uitstapjes
Bij Wauw dit ben ik! leren wij kinderen het volgende:
- Veerkracht ontwikkelen
- Zelfvertrouwen opbouwen
- Zelfinzicht, zelfredzaamheid en zelfacceptatie
- Executieve functies verbeterenExecutieve functies zoals flexibiliteit, doorzettingsvermogen, timemanagement, organiseren, plannen, taakinitiatie, volgehouden aandacht, emotieregulatie, werkgeheugen en reactie.
- Sociaal-emotionele groei bevorderen
- Creëren en ervaren van succesmomenten
- Lichaamsbewustzijn vergroten
- 21st century skills ontwikkelen21 th century skills zoals creatief denken, probleemoplossend denken, kritisch denken, communiceren, samenwerken, sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering.
Wanneer het kind veel onzekerheid heeft opgelopen door een bepaald vak op school, zullen wij werken aan zelfvertrouwen door middel van het creëren en ervaren van succesmomenten. Waardoor het kind leren weer leuk gaat vinden wat een zelfverzekerde terugkeer naar school bevordert. In ons team is een kindercoach en pedagoog aanwezig die tevens lerares zijn. Zij kunnen de kinderen met onzekerheden omtrent een bepaald vak ondersteunen.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.
Albert Einstein
Als een kind langere tijd gepest wordt, aansluiting mist, ernstig ziek is geweest, psychische problemen heeft, er een moeilijke thuissituatie heerst, overvraagt of overprikkeld wordt of beneden of boven zijn niveau moet presteren wordt het steeds lastiger om elke dag naar school te gaan. Om de motivatie te vinden om op te staan, je huiswerk te maken en elke dag weer mee te doen tijdens de lessen.
Concentratie wordt minder, net als de schoolresultaten. Ook het gedrag thuis of op school verandert, waardoor de problemen en negatieve gevoelens zich opstapelen. Met lichamelijke en geestelijke klachten als gevolg.
Ouders en leerkrachten maken zich zorgen en het zorgteam wordt ingeschakeld. Als een kind te vaak verzuimd wordt leerplicht betrokken. Maar als al deze hulpbronnen niet meer werken en het kind echt niet meer naar school kan of wil, wordt het kind een thuiszitter.
Dit heeft heel veel impact op het hele gezin. Kinderen uit het basisonderwijs ervaren vaak buikpijn en missen sociale contacten. Ouders kunnen niet blijven werken omdat het kind niet naar school gaat en zorg nodig heeft. Het kind maar ook de ouder kan in een isolement raken. Kinderen uit het voortgezet onderwijs ontwikkelen vaak een verstoord dag en nacht ritme met als gevolg slaapproblemen. Daarnaast is er een risico op het ontwikkelen van een (game)verslaving. Deze kinderen ervaren vaak depressieve klachten. Ook zij kunnen in een isolement raken.
Het voorkomen van voortijdig schoolverlaten is van groot belang, omdat dit kan leiden tot langdurige gevolgen voor de toekomst van het kind. Door het kind en zijn ouders te begeleiden en de school te ontzorgen, kunnen deze kinderen de steun krijgen die ze nodig hebben om hun onderwijs te vervolgen en hun toekomst veilig te stellen.
Daarom geloven wij dat je zsm in actie moet komen als een kind verzuimt. Dit is altijd een teken dat het kind hulp nodig heeft. Wij streven ernaar dat kinderen hier aangemeld worden voordat het thuiszitters worden.